Vissoorten

Bij de vijvers van Toms Creek is er voor ieder wat wils: vijvers met forel, karper, meerval en steur. Binnen deze vissoorten heb je nog tal van variaties. Bij Toms Creek hebben we op elke vijver een zo gevarieerd mogelijk visbestand. Dat biedt elke visser een uitdaging! Daarbij is de vangst van elke vissoort weer een andere beleving.

Afrikaanse meerval

Lelystad

De naam zegt het al, deze meerval komt voor in Afrika. Hij houdt dan ook van warmere temperaturen. Daarom zijn ze alleen in de zomerperiode van ongeveer juni tot half september bij Toms Creek in de ‘put & take vijver’ te vangen. Deze vissen zijn dan meestal tussen de 800 gram en 2,5 kilogram. De Afrikaanse meerval is een zeer sterke vis. Ook na het vangen kun je ‘m heerlijk opeten. Door er bijvoorbeeld kibbeling van te maken. Mmm!

Albino meerval

Lelystad

De Europese meerval, maar dan in de prachtige albino kleur. Net als de wildkleur Europese meerval een slimme en sterkte vis. Een gevecht aan de hengel! Er zwemmen een aantal op de avonturenvijvers, Catfish Creek en Big Game.

Atlantische steur

Lelystad

Een steursoort die voorkomt in de Atlantische kust van Amerika en Canada. Ze kunnen gigantisch groot worden. Bij Toms Creek zijn de rond de 100-110 cm. Er zwemmen een paar van deze exemplaren op de avonturenvijvers. In de winterperiode zijn ze over het algemeen moeilijker te vangen. Dan eten ze maar weinig voedsel. Opvallend kenmerk is de olijfbruine kleur, grote beenplaten met lichtere zijkanten en een witte buik.

Beekridder

Lelystad

De beekridder of saibling is te herkennen aan de witte randen om zijn vinnen. Het is een vis die vaak jaagt vanuit een schuilplaats. Je moet dus best wat moeite doen om deze te vangen.

Beluga steur

Lelystad Zwolle

De Europese steur of Huso Huso. Ook wel de roofsteur genoemd, omdat hij met z’n gigantische bek actief jaagt op andere vis. Het is een wilde en levendige steur! Ze kunnen gigantisch groot worden. Niet voor niets de grootste steurensoort ter wereld. Er zwemmen meerdere exemplaren op de avonturenvijvers en de Big Game. De grootste exemplaren zwemmen in de Monster Creek van ruim 2.00 meter en rond de 70 kilo.

Black bass

Lelystad

Deze Amerikaanse Baars is familie van de zonnebaarzen, de Micropterus. Deze zwemt in de Catfish Creek. Een leuke afwisseling voor de vissers die verschillende soorten vis willen vangen. Wordt vaak gevangen op een zinkend trosje wormen.

Channel catfish

Lelystad Zwolle

Een Amerikaans meervalsoort met de Latijnse naam Ictalurus punctatus. In Amerika een zeer populaire vissoort om te vangen. Deze vis heeft zeer scherpe reuk- en smaakzintuigen. Daardoor goed te verleiden met smakelijk aas, zoals de Toms Creek pellets, haring, worst of zalm. De gemiddelde maat is tussen 4 – 8 pond. Deze vis komt nergens anders voor in Benelux! Je kunt ze bij ons vangen op de Catfish Creek en de Carp Creek.

Diamant steur

Lelystad Zwolle

Een Russische steur met een bijna prehistorische uiterlijk! Ook wel de Gueldenstaetti of Donausteur genoemd. Een grote, logge vis maar erg sterk. Eenmaal aan de haak, dan ben je nog niet zomaar klaar. Deze vis is goed te vangen met pellets en sterk ruikende aassoorten.
Er zwemmen meerdere van deze steuren op de avonturenvijvers met een gemiddelde maat van 100 cm, maar de uitschieters zijn tot richting 150 cm. Deze zwemmen op de Big game.

Europese meerval

Lelystad Zwolle

De Europese meerval is een sterke vis die ook heel groot kan worden. Zijn snorharen en brede bek zijn erg typerend voor deze vis. De vis voelt glad en slijmerig aan. De Europese meerval is niet gemakkelijk te vangen en je zult goed moeten zoeken naar zijn favoriete plek. Je kunt deze vis uitstekend vangen op pellets, wormen, kaas en stukken vis. Aas wordt ook wel gepakt op half water of tijdens het afzinken. De meervallen zwemmen hoofdzakelijk op de Catfish Creek, maar ook op de avonturenvijvers en big game. Het grootste exemplaar van 220 cm zwemt op Monster Creek.

Goudforel

Lelystad Zwolle

De goudforel (330-350 gram) stamt af van de regenboogforel. Opvallend oranje gekleurd. Deze vis wordt tijdens speciale actiedagen uitgezet zoals op Koningsdag of andere feestdagen. Het zijn sterke en smakelijke vissen die je ook prima kunt (laten) roken.

Goudzalm

Lelystad

De goudzalmforel (1-3kg) stamt af van de regenboogforel. Opvallend oranje gekleurd. Deze vis wordt tijdens speciale actiedagen uitgezet zoals op Koningsdag of andere feestdagen. Het zijn sterke en smakelijke vissen die je ook prima kunt (laten) roken.

Graskarper

Lelystad Zwolle

Deze hoort van de familie van de karpersoorten. Deze komt van nature niet voor in de Benelux, maar is wel op diverse wateren uitgezet om waterplanten weg te eten. Er zwemmen bij Toms Creek een aantal zeer dikke exemplaren in de Carp Creek, Big Game en Monster Creek. Het zijn echte planteneters. Daarmee ook goede werkers voor de onderhoud van onze vijvers. Maar ook een gave vis om te vangen. Dit kan vaak het beste met zoete boilies of zoet aas, zoals gezoete mais.

Koi karper

Lelystad

Een speciale kleurrijke gekweekte variant van de karper. Een sierlijke vis met een prachtig kleed in allerlei kleuren van oranje tot wit en geel. Voor de variatie zijn enkele van deze uitgezet in de avonturenvijvers.

Kwie Kwie

Lelystad

De Kwie Kwie (Hoplosternum littorale) is een tropische vis afkomstig uit Suriname. Het is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de pantsermeervallen. In de zomermaanden worden deze vissen uitgezet in de Kwie Kwie Zwamps. Het zijn kleine vissen tot maximaal 20 cm. Kwie Kwie is voor de Surinamers een van de meest geliefde vissen om te eten.

Lederkarper

Lelystad

Dit is een spiegelkarper zonder schubben! Ook wel de naaktkarper genoemd. Deze karper zwemt maar weinig in het open water in Nederland. Bij Toms Creek zwemmen er een aantal exemplaren op de Big game en de Carp Creek.

Naccari steur

Lelystad

Familie van steuren van oorsprong afkomstig uit de Adriatische zee. Opvallend kenmerk is het patroon op de buik en onderbuik. De rug is vaak grijsbruin, olijfbruin of bijna zwart gekleurd. Er zwemmen een paar van deze exemplaren op de avonturenvijvers. Gemiddeld rond de 100-120 cm. Voor de vissers die graag verschillende soorten willen vangen, is dit een mooie toevoeging aan ons visbestand.

Regenboogforel

Lelystad Zwolle

Een prachtige gekleurde en actieve die in onze vijvers zwemt. Maar ook niet geheel onbelangrijk: een hele culinaire vis. De meeste regenboogforellen wegen tussen de 300 en 400 gram. Na het vangen is het een heerlijke verse beloning. Ook gerookt kun je de regenboogforellen bij Toms Creek verkrijgen.

Rijenkarper

Lelystad

Een spiegelkarper met een rij schubben over de zijlijn. Van zijn staart tot aan zijn kieuwen. Een prachtige vis om te zien! Op het open water kom je deze vis zelden tegen. Toms Creek heeft een aantal exemplaren opgekweekt tot volwassen vissen en uitgezet op de Big game en Carp Creek.

Schub- en kruiskarper

Lelystad Zwolle

Deze karpersoort zwemt ook veel rond in de karpervijver en avonturenvijvers. De schub- en kruiskarpers herken je aan een regelmatig schubbenpatroon. De kruiskarper is een kruising tussen de schubkarper en de giebel. Daardoor heeft deze geen baarddraden, zijn ze hoger gebouwd en ook erg sterk. Voor de karpers kun je het beste een voerplek aanmaken met wat pellets. Je vangt deze vis met maïs, wormen en pellets. Deze zijn verkrijgbaar in de Lodge.

Siberische steur

Lelystad Zwolle

De gladbuiksteur of de Acipenser baerii. Typerend aan deze vis is de lange spitse snuit. Deze vissen zijn erg actief. Ze zwemmen zowel op de bodem van de visvijver als aan het wateroppervlak. Ook is dit een populaire vis voor de kaviaar wereld. Maar bij Toms Creek zwemmen alleen de mannetjes. Vaak het beste te vangen aan pellets, zalm, haring of kaas. Het is aan te raden om ook een voerplek te maken. Deze vissen zwemmen in de avonturenvijvers, big game, catfish creek, carp creek en de allergrootste in de monster creek.

Snoekbaars

Lelystad

De snoekbaars is een bekende vis in het open water. Voor de variatie heeft Toms Creek deze rover ook in de avonturenvijvers uitgezet. Over het algemeen zijn deze vissen in de ochtend of avond actief. Op bij zon op een plekje in de schaduw. Het beste te vangen met een stukje dode vis.

Spiegelkarper

Lelystad Zwolle

Eén van de karperssoorten die veel rondzwemt in de karpervijver en avonturenvijvers is de spiegelkarper. Een prachtige vis. Elk exemplaar is uniek door zijn schubbenpatroon. Zo zwemmen er onder andere ook volschub, leder- en rijenkarpers. Deze vissen zijn sterk en slim. Daarom kun je het beste een voerplek aanmaken met wat pellets. Je vangt deze vis met maïs, wormen en pellets. Deze zijn verkrijgbaar in de Lodge.

Stellatur steur

Lelystad

Ook wel in het Latijns de Acipenser stellatus. Opvallend is de slanke bouw en een lange afgeronde wipneus, die op een eendensnavel lijkt. Ze zwemmen zowel op de bodem van de visvijver als aan het wateroppervlak. Deze steuren zijn overdag te vangen, maar vooral in de avond actief. Er zwemmen enkele exemplaren in de avonturenvijvers.

Striped bass

Lelystad

De gestreepte zeebaars (Morone saxatilis), ook wel de Atlantische gestreepte baars. Voor de variatie heeft Toms Creek een aantal van deze rover ook in de avonturenvijvers, Carp Creek en Big Game uitgezet. Worden het meest gevangen aan een afzinkend trosje wormen.

Tilapia

Lelystad

Een bekende consumptievis. Toms Creek heeft ze zowel in de zwarte als in de roze versie. Deze worden tijdens de zomermaanden uitgezet op de Kwie Kwie zwamps. Ze worden het beste gevangen aan een klein stukje worm.

Transmontanus steur

Lelystad Zwolle

De Transmontanus steur wordt ook wel de witte steur genoemd. Ze kunnen gigantisch groot worden. Na de Beluga, de grootste zoetwatervis van de wereld. De witte steur heeft een lang, slank lichaam, kop en bek. De vis heeft geen gewone schubben, maar grote hoornachtige schubben. Dit vormt een natuurlijk pantser. Deze vissen bevinden zich meer op de bodem. Ze kunnen goed voorbijdrijvend voedsel vinden met hun sterk ontwikkelde reuk- en smaakzintuigen. Deze zwemmen in de avonturenvijvers, Big Game, Catfish Creek en Carp Creek. De grootste, van ruim 2 meter, zwemt in de Monster Creek.

Volschubkarper

Lelystad

Een spiegelkarper volledig vol met onregelmatige schubben. Op het open water kom je deze vis zelden tegen. Toms Creek heeft een aantal exemplaren opgekweekt tot volwassen vissen en uitgezet op de Big game en Carp Creek. Er zwemmen er een aantal op de avonturenvijvers en de Carp Creek, in verschillende groottes.

Zalmforel

Lelystad Zwolle

Deze vis is eigenlijk een regenboogforel. Maar door ze hetzelfde voer te geven als echte zalmen is het vlees roze gekleurd. Bij Toms Creek zijn ze van groter formaat dan de regenboogforel. Gemiddeld vanaf 1 kg. Op actiedagen worden ze uitgezet tot soms 8 kg. Het zijn sterke en erg smakelijke vissen die ook heerlijk gerookt verkrijgbaar zijn.

Zilverkarper

Lelystad

Een karpersoort die je zelden in het open water in de Benelux tegenkomt. Bij Toms Creek zwemt dit soort in de Carp Creek en Big Game. Het zijn echte algeneters. Daarmee ook goede werkers voor de onderhoud van onze vijvers. Gave vis om te vangen, maar erg moeilijk te verleiden en vaak een toevalstreffer.

Ontdek meer bij Toms Creek