Blog over wingsurfen
Leestijd: 5 minuten
Waarschijnlijk heb je ze weleens op het water voorbij zien sjezen. Surfers die met een opblaasbaar zeil een meter boven het water zweven. Wat je zag is de nieuwe trend genaamd, wingsurfen! Wil je meer weten over deze nieuwe watersport? In deze blog wordt er in het kort uitgelegd wat het wingen inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is wingsurfen eigenlijk?
Om te beginnen zijn er verschillende benamingen voor deze sport. De meest voorkomende is wingsurfen, ook wordt het wel wingen of wingsuppen genoemd. Bij het gebruik van een foil spreek je over wingfoilen. De sport is relatief nieuw en wordt gezien als een kruising tussen het Windsurfen, Kitesurfen en Golfsurfen. Om te kunnen gaan wingsurfen heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig. Het materiaal bestaat uit 3 onderdelen. Een korte surfplank, een opblaasbare vleugel, ook wel bekend als de wing, en eventueel een foil.
De wing
De wing is dus het zeil waarmee je vaart. Deze blaas je op als je wilt gaan varen. Door op de plank te gaan staan en de wind in het zeil te laten komen creëer je snelheid en kun je heen en weer varen over het water. Uiteraard zijn er net als bij de andere watersporten verschillende zeilmaten waarmee je kan gaan varen. Afhankelijk van de hoeveelheid wind, gewicht en ervaring kies je de juiste afmeting. Deze worden weergegeven in vierkanten meters. Over het algemeen geldt: hoe meer wind, hoe kleiner de wing die je nodig hebt
Het board
Uiteraard heb je ook een board nodig om op te surfen. Dit kan op een sup/surfplank of op een speciaal wingsurfboard. Deze zijn vaak uitgerust met een foil. Het volume van het bord wordt aangegeven met liters. Bij bijvoorbeeld een gewicht van ongeveer 80 kilo is een board van minimaal 110/120 liter nodig. Er zijn ontzettend veel verschillende type boards op de markt. Van lang, kort, breed tot dun afhankelijk van het soort discipline dat wordt uitgeoefend. Als je begint met wingen en geen wind ervaring hebt is het altijd beter dit is eerst te leren op een breder board, zoals een sup.
De foil
Onder het bord zit er vaak een hydrofoil, een soort draagvleugel die onder het board is gemonteerd. Deze hydrofoil genereert lift zodra het board een bepaalde snelheid bereikt, waardoor de bestuurder boven het water zweeft. Denk aan het principe van een vliegtuig vleugel. Het resultaat is een soepele en bijna gewichtloze rit over het wateroppervlak. De foil is niet per se nodig om te kunnen wingen, maar maakt de sport wel een stuk uitdagender.
Hoe is wingen ontstaan?
Wingfoilen is niet zomaar uit de lucht komen vallen en bestaat al langer dan je denkt. Zoals gezegd combineert het elementen van verschillende bestaande watersporten en heeft het zijn oorsprong in de kite- en windsurfwereld.
Prototypes van de sport bestaan eigenlijk al een lange tijd. Een bekend voorbeeld van een prototype van de wing, is de Windweapon. Deze is rond 1986 uitgevonden door Tom Magruder. Het idee was precies hetzelfde, alleen was er nog wel sprake van een mast die het zeil aan het bord verbond. Ook waren er toen nog geen opblaasbare zeilen, wat het varen een stuk zwaarder een onhandiger maakte.
Een ander onmisbaar persoon bij het ontstaan van het wingfoilen is Robby Naish, een legendarische naam in de watersportwereld. De eerste keer dat Robby op een foil surfte was in 1978 op een zelfgemaakte set-up. In 2019 was Naish het eerste merk dat een wing op de markt bracht. Sinds de laatste 5 jaar is het wingsurfen dan ook echt gaan groeien en neemt de populariteit van de sport alleen maar toe.
Wat is het voordeel van wingen?
Een van de grootste voordelen van het wingen is de veelzijdigheid ervan. Je kan de sport beoefenen op meren, rivieren, oceanen en zelfs op vlakke wateren zoals binnenvaartskanalen. Er zijn zelfs mensen die wings gebruiken tijdens het schaatsen, skien of snowboarden.
Wat wingen verder onderscheidt, is de mobiliteit en het gebruiksgemak van de opblaasbare wing. In tegenstelling tot het kitesurfen vereist wingen geen grote kite die opgeblazen en gelanceerd moet worden. Je kan de wing eenvoudig opgeblazen en vasthouden, waardoor het gemakkelijker is om te lanceren vanaf het strand, een boot of stijger.
Ook is het materiaal gemakkelijker te vervoeren en op te slaan dan bijvoorbeeld een windsurfplank of een grote kite. Na afloop kan je de wing gewoon weer laten leeglopen en kan deze compact worden opgeborgen. Sommige surfers gebruiken ook nog een opblaasbaar board. Deze inflatable boards zijn zeer eenvoudig klaar te maken en zorgen dat je het materiaal nog makkelijker van A naar B kan vervoeren.
Is er veel wind nodig om te kunnen wingen?
De ideale windomstandigheden kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals je gewicht, je vaardigheidsniveau en de grootte van de wing en het board dat je gebruikt. Zonder foil kan je eigenlijk altijd wel varen en is een beetje wind al voldoende om vooruit te komen.
Om voor beginners effectief te kunnen wingfoilen, heb je over het algemeen een windkracht nodig van minimaal 8 tot 12 knopen (ongeveer 15-22 kilometer per uur). Voor meer ervaren surfers wordt het vanaf 15 tot 20 knopen (ongeveer 28-37 kilometer per uur) pas echt interessant. Deze windomstandigheden bieden voldoende kracht om het foilboard op snelheid te brengen. Te weinig wind kan het moeilijk maken om voldoende lift te genereren om het foilboard uit het water te tillen en te vliegen. Aan de andere kant kan te veel wind het ook lastig maken om de wing onder controle te houden, vooral voor beginners. Hoe dan ook hoef je niet te wachten tot het windkracht 5 is om het water op te gaan.
Kan iedereen leren wingen?
Jazeker! In principe kan iedereen het leren. De moeilijkheidsgraad van het wingen hang af van verschillende factoren. De meeste mensen leren in het begin wingsurfen zonder hydrofoil. Zo kan je kennis leren maken met de werking van de wing, de wind en de beoefening van het overstag en gijpen. Je kan je vaardigheden dan rustig opbouwen en vervolgens overstappen naar het wingsurfen met foil.
Als je al kunt windsurfen, golfsurfen, kiten of zeilen gaat het wingen al een stuk makkelijker. Ook als je inmiddels al ‘foilervaring’ hebt heb je zeker een voordeel betreft het foilen. Verder helpt het uiteraard als je sportief bent aangelegd en over een redelijke balans beschikt. Over het algemeen wordt echter gezegd dat wingfoilen gemakkelijker te leren is dan andere watersporten, zoals windsurfen of kitesurfen.
Hoewel wingfoilen dus relatief gemakkelijk te leren kan zijn voor beginners, vereist het nog steeds geduld, oefening en mogelijk wat instructie om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het wordt dan ook niet aangeraden zonder enige ervaring of instructie zomaar het water op te gaan.
Klinkt het wingsurfen als iets voor jou een wil je graag kennismaken met deze te gekke nieuwe watersport?
Toms Beach & Surf geeft wingles met ervaren instructeurs zodat je veilig en zelfstandig kan leren varen! Klik hier voor meer informatie.