Blog over windsurfen

Leestijd: 5 minuten

Windsurfen is een watersport die bestaat uit een kruising tussen zeilen en golfsurfen. De sport is rond de jaren 70 bedacht en behoort tot een van de populairdere watersporten. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het ontstaan, het materiaal gebruik en de basisprincipes van deze sport!

Wat is windsurfen?

Windsurfen, wat soms ook wel plankzeilen word genoemd, is een vorm van surfen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een surfplank in combinatie met een zeil. In tegenstelling tot het golfsurfen zijn er voor windsurfen geen golven nodig, maar moet er uiteraard wel voldoende wind aanwezig zijn. Op de surfplank is een mast met een zeil gemonteerd. Als de wind in het zeil blaast ontstaat er een stuwing en wordt je plank vooruit gedrukt. Daarnaast gebruik je de giek om het zeil te bedienen. Er bestaan in de sport verschillende subcategorieën en specialiteiten zoals freestyle, slalom, speed racing, wavesurfen, big air en sinds een paar jaar het hydrofoilen.

De sport is In principe voor zowel beginners als gevorderden interessant omdat er veel verschillend levels zijn waar je je in verder kan ontwikkelen. Zo kan je met een beetje wind al heen en weer varen en tegelijkertijd lekker bruin worden. Als je het windsurfen een beetje onder de knie hebt smaakt het wel al snel naar meer en zal je bij voorkeur pas bij windkracht 4 of 5 het water op gaan.

Als je veel ervaring hebt, en uiteindelijk kan varen met trapeze en voetbanden kan je leren planeren. Dit is het moment dat het windsurfen echt gaaf begint te worden. Je bereikt dan een hoge snelheid waarmee je plank over het water stuitert. Er is dan weinig wrijving en bij goede omstandigheden en veel ervaring kan zelfs de 100 kilometer per uur worden aangetikt.

Foto pexels

Welk materiaal heb je nodig?

Het materiaal hangt helemaal af van je niveau en de discipline die je wilt beoefenen. Er zijn veel verschillende type materialen voor veel verschillende klassen beschikbaar. Deze verschillen qua vorm, gewicht en gebruiksvriendelijkheid.

Het board

Als je een beginnend surfer bent is het fijn om een wat breder tee board nemen. Ook helpt het om een zwaard in je board te hebben. Deze zorgt ervoor dat je minder snel afdrijft en makkelijker hoogte kan varen. Achter onder je board zit ook een vin gemonteerd. Deze zorgt ervoor dat je makkelijker koers kan varen en dat je bord niet zomaar allen kanten op gaat. Ook hier zijn er weer talloze vormen en lengte van op de markt van te vinden.

Naarmate je meer ervaring hebt kun je verder experimenteren met de verschillende type boards. Zo zijn er voor de freestyle klassen bijvoorbeeld hele smalle en lichte planken beschikbaar, maar voor de formula race klassen juist weer hele brede planken. Sommige planken zijn juist weer geschikt om veel hoogte te varen terwijl anderen juist weer heel wendbaar zijn. Ook zitten er op bijna alle gevorderd boards voetbanden bevestigd. Deze zorgen ervoor dat je nog sneller kan gaan en over de optimale controle van board beschikt. Je kan dan meer wind incasseren of zelfs springen en verschillende trucks uitoefenen.

Een van de belangrijkste dingen aan de plank is het volume en het drijfvermogen. Meer drijfvermogen is stabieler en zorgt ervoor dat de plank eerder planeert. Het nadeel is dat de plank bij hardere wind ’te groot’ wordt en vaak letterlijk gaat opstijgen. Een kleiner volume is dan ook geschikt voor de hardere wind en gevorderde surfers. Het volume wordt weergegeven in liters.

Het zeil

Ook in de zeilen zijn er verschillende types beschikbaar. De grootte van je zeil wordt weergegeven in vierkante meters. De zeilkeuze wordt bepaald door het lichaamsgewicht, de vaardigheid van de surfer, windomstandigheden en het uitgeoefend discipline. Hoe zwaarder de surfer is, hoe meer zeil hij/zij uiteraard nodig heeft om gebruik te maken van de wind. Hoe groter de windsnelheid, hoe kleiner het zeil. Beginners varen bij een windkracht 3 vaak met een 4 of 5 vierkante meter zeil. Voor kinderen zijn er kleinere zeilen beschikbaar van 1 tot 3 vierkante meter. Naarmate je meer ervaring krijgt kan je met steeds grotere zeilen gaan varen zodat je sneller in plane kan gaan. Op de olympische spelen variëren de zeilen zelfs tussen de 8,5 en 9,5 vierkante meter.

Trapeze

Naarmate je beter wordt en met hardere wind gaat varen, wordt het gebruik van een trapeze onmisbaar. Een trapeze, ook wel harnas genoemd, is een soort broek met een haak die je in de trapeze lijnen van je zeil kan klikken. Dit zorgt ervoor dat je veel meer gebruik kan maken van je gewicht in plaats van je armen. Hierdoor word het surfen een stuk minder zwaar en kan je met hardere wind grotere zeilen gebruiken en nog sneller over het water planeren. Ook beschik je over meer controle en kan je harde windvlagen beter opvangen.

Hydrofoils

Sinds een paar jaar is het hydrofoilen ontstaan en heeft dit gezorgd voor een nieuwe klasse in de windsurfsport. De hydrofoil is een soort draagvleugel die je onder het board kan monteren. De foil genereert een lift zodra het board een bepaalde snelheid bereikt, waardoor de bestuurder boven het water kan zweven. Denk aan het principe van de vleugel van een vliegtuig. Het resultaat is een soepele en bijna gewichtloze rit over het wateroppervlak. De foil is niet per se nodig voor het windsurfen, maar kan een leuke en interessante toevoeging zijn.

Foto Pexels

Wetsuit

Tot slot is handig om gebruik te maken van een wetsuit. Een wetsuit zorgt voor bescherming van het lichaam en houdt de lichaamswarmte vast bij koud weer. Bij warm weer is dit uiteraard niet noodzakelijk. Wel is handig om dan een watershirt (lycra) te gebruiken zodat je niet verbrand. Er zijn talloze verschillend surfpakken beschikbaar voor verschillende omstandigheden. Er zijn pakken voor warmer weer en speciale heat pakken voor extreem koude omstandigheden. Ze variëren in diktes, lengtes en type materiaal.

Is windsurfen moeilijk om te leren?

Hoe snel je het surfen onder de knie krijgt hangt uiteraard af van verschillende factoren. Je ervaring met watersport, aanleg, lichaamsgrote en gewicht spelen een grote rol. Veel mensen denken dat windsurfen vooral kracht vraagt. Nu helpt het wel als je een beetje spierballen hebt, maar balans en techniek zijn hier vele malen belangrijker. Ook helpt het al enorm als je over enige kennis van de wind beschikt of eerder gezeild of gesurft hebt.

Uiteindelijk kan iedereen het leren, jong, oud, groot of klein. Met één les van ongeveer 3 uur en een beetje oefening heb je de basis al geleerd en kan je de sport verder beoefenen. Als je de gevorderde kant op gaan en wilt leren varen met trapeze en voetbanden vergt het wel iets meer oefening en doorzettingsvermogen. Hoe dan ook is het windsurfen een sport met ontzettend veel variaties en disciplines, is het voor iedereen toegankelijk en kan je jezelf hier eindeloos in door ontwikkelen. Klinkt het windsurfen als een sport voor jou?

Klinkt het windsurfen als iets voor jou een wil je graag kennismaken met deze watersport?
Toms Beach & Surf geeft surfles met ervaren instructeurs zodat je veilig en zelfstandig kan leren surfen! Klik hier voor meer informatie.

Ontdek meer bij Toms Creek