Steur vissen – Hoe doe je dat?

Lezers: beginnende tot licht gevorderde vissers
Leestijd: 7 minuten

Vissen op steur

Vissen op steur is populair. Steuren zien er spectaculair uit, hun uiterlijk lijkt een soort kruising van een haai en dino! Met een paar tips zijn ze over het algemeen goed te vangen, daarnaast zijn ze ook nog eens oersterk. De dril is vaak spectaculair en het komt regelmatig voor dat deze vissen helemaal uit het water springen.

Steuren kunnen groot worden, érg groot. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten. Samen met hun mooie prehistorische uiterlijk maakt dat veel mensen graag willen vissen op deze bijzondere vissoort.

Deze blog is geschreven voor beginnende en iets gevorderde vissers. We vertellen je graag over:

  • De steur zelf en soorten steur
  • Welke materiaal gebruik je?
  • Welke technieken en aas gebruik je?
  • Hoe behandel je de vis
steur vissen

Steur vissen bij een visvijver is voor iedereen een avontuur

Over de steur

Een steur is een vis met een prehistorisch uiterlijk, de primitieve soort behoort tot de beenvissen. De vis heeft geen gewone schubben, maar grote hoornachtige schubben die dienstdoen als natuurlijk pantser. Afhankelijk van de soort en leeftijd kunnen die ook rus of scherp zijn, dus pas altijd op! De vis kan in de vrije natuur tot wel zes meter lang worden, hier gaat wel een behoorlijke tijdsperiode overheen. De vis kan tussen 50 en 100 jaar oud worden, in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 150 jaar oud!

In Nederland zwom de Europese steur (Acipenser Sturio) vroeger in grote getale op onze Europese rivieren. Helaas is deze vis ruim een halve eeuw geleden in Nederland uitgestorven. De belangrijkste oorzaken voor het uitsterven van de steur zijn de riviernormalisaties in de 19e eeuw, de aanleg van stuwen en watervervuiling.

Gelukkig hebben Sportvisserij Nederland, ARK Natuurontwikkeling en diverse Europese organisaties met behulp van subsidies de laatste vissen afgevangen om ze te kweken en opnieuw te introduceren. Daarom zwemmen er nu steeds meer originele Europese steuren op onze rivieren. Het zijn er in Nederland helaas nog zo weinig dat je er niet gericht op kunt vissen.

Steur staat bekend om zijn exclusieve en dure eitjes, kaviaar genoemd. Vroeger werd steur veel illegaal gevangen vanwege de grote waarde van de eitjes. Door de groeiende vraag naar kaviaar en omdat het steeds slechter ging met de steur in het wild, is men ook steur gaan kweken. In Europa zijn er daarom tientallen steurkwekerijen die de steur kweken voor de kaviaar.

Steuren zijn pas laat geslachtsrijp en daarom kun je bij sommige soorten pas na 8 jaar goed bepalen of het een mannetje of vrouwtje is. De mannetjes hebben voor de kwekerijen geen waarde en worden vaak verkocht voor het vlees of aan visvijvers bijvoorbeeld. Zo komt het dat jullie in Nederland ook op (gekweekte) steuren kunnen vissen!

Bron: De Steurhoeve

Soorten steur

Er zijn meer dan 25 soorten steuren waarvan je een deel ook in de visvijvers in Nederland aan kunt treffen. De soorten waar het meest op gevist wordt zijn de Russische diamant steur en de Siberische (baeri) steur. Daarnaast vind je in steeds meer vijvers ook de Transmontanus of witte steur, sterlet steur en de grote Beluga steur. Sommige visvijvers vinden het leuk om veel verschillende soorten te hebben zwemmen.

Zo vind je bijvoorbeeld bij Toms Creek ook de Atlantische (oxyrinchus) steur, Naccari steur en Stellatus steur. Daarnaast vind je ook regelmatig allerlei kruisingen tussen steursoorten op de visvijvers. Bepalen welke soort steur je hebt gevangen, maakt het er daardoor niet makkelijker op!

Zoekkaart steuren en hun jongen. Bron: Jeroen Helmer / ARK Natuurontwikkeling

Welk materiaal en montage gebruik je?

De bek van de meeste steuren zit aan de onderkant en is relatief klein (behalve bij de Beluga steur). Steur eet vanaf de bodem en de haak moet dus de bodem bereiken. Het is aan te raden om echt op de bodem te vissen. De meeste visvijvers in Nederland zijn niet heel groot, daarom is een schuivende dobbermontage met schuiflood meestal de meest efficiëntste manier van vissen. Natuurlijk is vissen met alleen schuiflood of een method feeder ook een mogelijkheid.

Lijn, onderlijn en haak

Kijk voor je gaat vissen bij een visvijver altijd naar het reglement. Daarin staat precies wat wel en niet mag. Qua lijn is een nylon lijn aan te raden, daar zit meer demping in en de kans dat de lijn snijdt in de grote vinnen van de steur is een stuk kleiner. De dikte is meestal vanaf 28/100, omdat er vaak ook grote vissen zwemmen in de vijvers.
Een steur heeft grote voorvinnen. Om te voorkomen dat je een steur vals haakt in de vinnen, is het aan te raden een nylon onderlijn van minimaal 25 à 30 cm te gebruiken. Neem voor het vissen een stevige dikdradige en weerhaakloze haak. Daarmee beschadig je de vis zo min mogelijk en kun je de vis zo makkelijk mogelijk weer onthaken. Je kunt je aas zowel rechtstreeks op de haak vissen als op een hair naast de haak.

Schuivende dobbermontage met schuiflood en onderlijn

Hengel en molen

Er zijn nog niet veel specifieke steurhengels ontwikkeld. Bij sommige visvijvers kun je in het aanwezige winkeltje wel een geschikte hengel huren of kopen. Als je met je eigen materiaal wilt vissen, is een zware spinhengel of lichte karperhengel een goede basis. Qua molen is spin of karpermolen het meeste geschikt, vanaf typegrootte 4000 ongeveer. Een springende steur kan flink wat vragen van de slip van de molen. Houd dus rekening met een robuuste slip die goed is in te stellen. Uiteraard zijn voor de zogenaamde Big Game wateren met echt hele grote vissen zwaardere hengels en molens nodig. Dan kun je denken aan hele zware karper- of meervalhengels en ditomolens.

Welk aas gebruik je? En wat eet een steur?

Steur is dol op regenwormen, meelwormen, muggenlarven en andere dierlijke eiwitten. De mond van de vis zit onderop de kop. Op die manier gaan ze als een soort stofzuiger over de vlakke bodem. Vaak aan de onderkant van een talud of aan de rand van de vijver.
De steuren die zwemmen in visvijvers zijn allemaal gekweekt. Steuren worden opgekweekt en bijgevoerd met pellets met onder andere vismeel en visolie erin. Daarom is dit ook een van de beste voer en aassoorten. Het is aan te raden om een voerplek aan te leggen met pellets en regelmatig kleine hoeveelheden pellets te voeren. Op de voerplek kun je dan ook vissen met dezelfde maat pellet of met een grotere pellet die extra opvalt bijvoorbeeld.

Pellets

Omdat steuren goed kunnen ruiken, zijn de volgende aassoorten ook zeer geschikt om de vis te lokken en te vangen: stukjes zalm, stukjes (zure) haring, kaas, kleine dode visjes zoals voorntjes, garnalen of speciale steurboilies.

Als aas adviseren wij om het volgende te gebruiken:

Zure haring

Ja echt. Steur vindt zure haring hartstikke lekker. Je snijdt een stuk van de haring af en doet deze rechtsreeks aan de haak of een lange hair.

Pellets

Ze houden erg van de pellets waarmee ze gevoerd worden. Die kun je bevestigen met zowel een elastiekje onder de haak, alsook een grotere pellet met gat op de hair naast de haak.

Montage van pallets

Overig

Plakjes gerookte zalm, kaas, garnalen, kleine dode visjes en spek zijn geschikte aassoorten.

Aassoorten om te vissen op steur

Tip: gebruik ook eens een speciale liquid of booster om je haakaas nog beter te laten ruiken en de vis naar jouw stek te lokken!

Laat het aas lekker ruiken met liquid

Aanbeet, aanslag en dril

Als je met een dobber vist, kun je goed volgen wat er gebeurt onder water. Steur foerageert namelijk over de bodem en kan daarbij regelmatig de lijn raken, dan kun je tikjes zien op de dobber. Daarbij is het door de vorm van de bek ook goed mogelijk dat je te snel aanslaat en misslaat. Wacht dus tot een goede aanbeet, dat zie je als de dobber rustig naar de zijkant wegloopt. Dan heeft de steur het aas vaak goed in de bek. Zorg dat de lijn strak is en je rustig, maar stevig aanslaat met de hengel recht omhoog.

Daarna begint het mooie gedeelte: de dril. Steur is een sterke vis en soms zelfs sterker dan een karper. Zeker bij grotere vis kan het soms een flinke tijd duren. De vis kan uit het water springen om de haak te lossen. Het is belangrijk om de vis stevig en niet te lang te drillen. Dan heeft de vis ook goed de energie om daarna weer snel weg te zwemmen.

Behandeling van steur

Steur is een stugge en stijve vis met een formaat tot over de 2 meter. Een voorzichtige behandeling is beter voor jou en het dier. Til de vis met het net voorzichtig in de onthaakmat of cradle, onthaak de vis en haal het net weg. Daarna kun je knielend of hurkend bij de onthaakmat een foto maken. Til de vis nooit hoger dan een meter boven de onthaakmat en zet de vis voorzichtig terug. Steuren boven de 1,50 kun je beter in het water onthaken en fotograferen.

Tip: Dril in de zomer een steur niet te lang. Duw een steur met z’n kop naar beneden het diepere en koudere water in. Er komt dan zuurstof door de kieuwen, zo komt de vis snel weer op krachten.

Een onthaakmat is een must bij grotere soorten steur. Bron: Arnout Terlouw

Onthaken

Onthaken kan even schrikken zijn. De mond zit aan de onderkant, deze ziet er bijzonder uit en is erg stug. Steur heeft geen tanden, de bek is een soort zuigmond waarmee de vis voedsel van de bodem zuigt. Meestal haak je de vis aan de onderlip. Duw deze iets naar beneden, zodat je er beter bij kan. Gebruik je vingers of een puntbektangetje om de haak te verwijderen. Bij de meeste visvijvers zijn weerhaakloze haken verplicht. Dat onthaakt lekker makkelijk en brengt ook minder schade toe.

De kenmerkende bek van de steur

Wanneer kun je vissen op steur?

Steur blijft altijd rondzwemmen en verbruikt daarmee energie. Steur heeft namelijk zelf geen mogelijkheid om water door de kieuwen te pompen. Daarom blijft deze dus net als een haai rondzwemmen om zuurstof binnen te krijgen.

Vanwege het rondzwemmen en vele energieverbruik, moeten ze dus ook altijd blijven eten. Daarmee is er dus ook het hele jaar goed op steur te vissen en zijn ze dus ook het hele jaar door goed te vangen!

De meeste steursoorten zwemmen actief rond tot 5 graden watertemperatuur, onder die temperatuur gaat het zwemmen wel steeds langzamer. Als de temperatuur weer stijgt gaat de steur ook weer actiever rondzwemmen. Ook met zomerse temperaturen is het goed vissen op steur, mits het water voldoende zuurstof bevat. Bij visvijvers is het vaak aan te raden om doordeweeks of in de rustige periodes te vissen, vaak is de vis dan een stuk actiever azend en de kans om (veel) steur te vangen nog een stuk groter dan wanneer het druk is.

Steur vissen in Frankrijk

Steur doet het goed in water waar ook karpers in zitten. Daarom vind je ook in Frankrijk prachtig water waar je op steur kunt vissen. Dat zijn met name Diamant en Siberische steuren.
Wil je die kant op? Zoek dan ook naar betaalde karperwateren en kijk of ze er ook steur hebben losgelaten. Een voorbeeld hiervan is het betaalwater Iktus in Zuid-Frankrijk dat ook een speciaal water heeft ingericht voor het vissen op steuren.

In Frankrijk is ook wilde steur te vinden. De enige plek waar de Atlantische steur te vinden is, is bij de monding van de Garonne, bij Bordeaux in Frankrijk. Maar ook daar zwemmen er helaas nog zo weinig, dat gericht vissen hierop nog heel moeilijk is.

Steur vissen in Canada

Hét land om op wilde steur te vissen is Canada! In de ‘Fraser river’ kun je vissen op de grote witte steur die ruim 2 meter lang kan worden en een gewicht kan bereiken van 120 kg. Bekijk ook de uitzending van Big Fish Klaas terug voor de prachtige beelden hoe hij een steur vangt van 2,4 meter lang.

Je kunt bijvoorbeeld zelf ook een reis boeken via Cordes Trave, zie hierbij ook het reisverslag: Vissen op de Fraser River British Columbia Canada – Cordes Travel visreizen.

Ook in Nederland is het mogelijk om op deze ‘monster’ vis te vissen. Lees verder om te ontdekken wat de beste plekken zijn.

Mega steur uit Canada. Bron: Cordes Travel

Steur vissen in Nederland

In Nederland zijn diverse visvijvers te vinden waar je op steur kunt vissen. Vaak is dat naast een forelvijver, een belevingsvijver of avonturenvijver. Ook zie je sommige vijvers een vijver ontwikkelen met wat groter vissen en wordt dat de ‘Big Game vijver’ genoemd. Heb je er een tripje voor over? Dan is de volgende tip iets voor jou.


Vang een Transmontanus steur van ruim 2 meter bij Toms Creek in Lelystad
Bij Toms Creek zijn er drie soorten vijvers om te vissen op steur:

  • Avonturenvijvers: Daar vis je op steur, karper, meerval en striped bass. Deze vijver is erg leuk voor beginnende en gevorderde vissers.
  • Big Game vijver: Op zoek naar het grotere werk en steur van 1 meter tot ruim 1.80 lang? Maar ook kans op grote karper en meerval. Boek dan een ticket voor de Big Game vijver.
  • Monster Creek: Hier zwemmen de echte monsters: Beluga en Transmontanus steuren van minimaal 1.70 tot ruim over de 2 meter. Daarnaast ook karpers tot 45 pond en meervallen tot ruim 2.20.

Heb jij tips en trics over het vangen van steur? Laat je reactie achter onder deze blog!

Mega steur in Monster Creek van Toms Creek

Ontdek meer bij Toms Creek