Meerval vissen in visvijvers – hoe doe je dat?
Over de Europese meerval
De gewone meerval, ook wel de Europese meerval (Silurus glanis) komt voor in de grote rivieren evenals kanalen en meren in Europa. Door de opwarming van de aarde komen ze steeds noordelijker in Europa voor. De meerval is een langgerekte slangachtige vis met een groot afgeplatte bek, een dikke buik met een hele lange staart en valt onder de beenvissen.
De meerval heeft geen schubben, maar een gladde slijmerige huid. Vaak zijn ze donkergroen/zwart aan de bovenzijde en wit vlekkerig aan de onderzijde. Ook komt de albino variant vaker voor in de natuur, maar zeker ook bij visvijvers. De Europese meerval heeft maar liefst 6 baarddraden aan zijn grote bek. Twee lange baarddraden vlak voor en boven de mondhoeken en twee paar aan de onderzijde van zijn bek, waarvan de achterste twee wat meer naar buiten staan.
De meerval heeft in verhouding zeer kleine oogjes evenals een zeer kleine rugvin. De meerval kan ook niet goed zien, maar daarentegen gigantisch goed horen en trillingen van andere dieren en dus ook mensen bijzonder goed waarnemen. Dit komt door het aantal verbonden beenstukjes, het zogenaamde orgaan van Weber.
Ook zijn de baarddraden met tastzin en de smaakzin belangrijk voor het vinden van prooien. Hierdoor kunnen ze ook goed dode vis, en bijvoorbeeld pellets waarnemen. De meerval voedt zich met van alles. Het is van nature echt een jager.
De meerval is ook lang niet altijd op de bodem te vinden, maar juist ook vaak op half water, halverwege tussen de bodem en de oppervlakte.
Soorten meerval
Meervallen zie je terug in allerlei andere varianten overal ter wereld. Bij Nederlandse visvijvers zie je het meeste de Europese meerval in de donkere of albino kleur. Maar daarnaast zijn er nog 2 meerval soorten die je tegen kunt komen op visvijvers.
Dat is ten eerste de Afrikaanse meerval. Deze vissoort wordt vaak in de zomer uitgezet bij warme temperaturen en is een consumptievis. De vis mag na de vangst dus worden meegenomen voor consumptie. Deze tropische vis kan de winter ook niet overleven.
Daarnaast zwemt er voor zover wij weten alleen bij Vispark Toms Creek in Nederland ook de Channel Catfish. Deze Kanaalmeerval is een straalvinnige vis uit de familie van de Noord-Amerikaanse katvissen en behoort derhalve tot de orde van meervalachtigen. Deze vis heeft als een van de weinige meervallen ook een echte vissenstaart en kan tot ongeveer 20 kilo zwaar en 1.30 groot worden.
Leuk feitje tussendoor: Wat is de grootste meerval ooit? En van Nederland?
Meervallen kunnen heel oud worden. De hoogst aangetoonde leeftijd bij een meerval was 80 jaar! Ook kunnen meervallen in het buitenland gigantische afmetingen en gewichten aannemen. De grootste meerval tot nu toe is gevangen in rivier de Po, met een lengte van 278 cm en met een gewicht van 144 kilo.
De grootse meerval in Nederland is gevangen in de Biesbosch, namelijk 2,43 meter lang.
Als je in visvijvers gaat vissen, welk materiaal en montage gebruik je?
Voor het meerval vissen op vijvers heb je vaak ander materiaal nodig dan wanneer je op meerval gaat vissen in het buitenwater. Meerval is een hele slimme vis, die snel leert van zijn fouten. Wel is de meerval een hele nieuwsgierige vis, die vaak afkomt op geluiden in en op het water. Wanneer de vis al eens gevangen is zal hij eerst het aas inspecteren voordat hij deze zal grijpen. Met een aantal kleine aanpassingen, zal deze vis goed te vangen zijn. Zeker op visvijvers, waar de meerval vaak in grote getale voorkomt.
Voor het vissen op meerval in visvijvers, afhankelijk van de grootte van de vissen die er zwemmen kan je verschillende materialen gebruiken.
Op sommige visvijvers heb je zelfs specifieke meerval vijvers waar je met kunstaas mag vissen. Ook is vaak een weerhaakloze haak noodzakelijk. Lees hiervoor eerst de reglementen van de betreffende visvijver. Voor deze visserij zijn er een aantal tactieken die erg goed kunnen werken om gericht op deze vijvers een meerval te kunnen vangen.
Normaal gesproken wordt er op de zogenaamde avonturenvijvers vaak gevist met een dobbermontage met een stukje haring, zalm of dergelijke op steur of meerval. Met deze techniek kun je ook prima kans maken om af en toe een meerval te vangen. Maar wil je gericht op meerval vissen moet je het toch een klein beetje anders aanpakken.
De montages
Pellet waggler met doodaas
Deze methode komt eigenlijk uit de karpervisserij. Maar met een kleine aanpassing, kun je perfect op commerciële visvijvers aan de slag te gaan op meerval. De pellet waggler is een soort dobber met een grote bolling bovenaan, en een voor gelood model. Deze ‘dobber’ bevestig je op de hoofdlijn door middel twee tot drie silicone lijnstoppers, boven de dobber en twee tot drie silicone lijnstoppers onder de dobber. Waardoor je hem namelijk opsluit en daarmee kan je de diepte bepalen.
Verder is het simpel, onder de dobber komt niets anders nog dan een enkele haak met daaronder een klein dood aasvisje. Wanneer je deze montage te water laat, is het de bedoeling dat je deze hoog in de lucht gooit en hij met een klap op het water komt. Zeker tijdens wat warmere dagen, duurt het vaak niet lang voordat hij direct onder word getrokken. En je beet hebt! Afhankelijk van de temperatuur, kan je spelen met de diepte waarop je het aas aanbiedt. Dit hoeft soms maar 30 cm onder het wateroppervlak te zijn.
Pellet montage
Een zogenaamde pellet montage is vrij eenvoudig. Je kunt dit zien als loodmontage met daaronder een onderlijn en hair met daaraan een pellet bevestigd. Het beste kun je een schuivend lood pakken, die gestopt wordt op een grote kraal tegen de wartel. Daarachter een onderlijn, van een cm of 40 met hair. Zeker wanneer je wat diverser wilt vissen, is deze montage perfect. Vaak vang je er ook steur of karper bij als bijvangst. Belangrijk bij deze montage is dat je een voerplek aanlegt met uiteraard pellets. Voer zeer regelmatig pellets bij om de vis actief te triggeren. Lees altijd wel de reglementen van de desbetreffende visvijver i.v.m. voeren van pellets.
Wormen montage
Wormen zijn misschien wel één van de beste aassoorten. Vooral de grote dauwpieren zijn veruit favoriet. Deze kan je dan ook bijna niet genoeg bij je hebben, als je gericht op meerval wilt vissen. Terwijl er vaak op commerciële visvijvers weinig met deze jongens aan de gang gegaan wordt. Het mooist is om met deze wormen in combinatie met een dobbermontage te gaan vissen. Dat mag ook een wat boller model zijn, 10 grams. Daaronder een gewicht dat de dobber net niet onder laat gaan.
Een wartel, met daaraan een onderlijn van een cm of 40/50 met daaraan een enkele weerhaakloze haak. Deze haak kan je bijna niet te vol drukken met wormen. Het loont om deze regelmatig opnieuw uit te gooien en deze op verschillende dieptes aan te bieden. Kleine tikjes geven zodat de wormen in beweging komen. Wat vaak ook erg succesvol is, om er zeer regelmatig kleine hoeveelheden voerpellets bovenop de voeren.
Welke hengel en molen gebruik je?
In het gros van de commerciële visvijvers zwemmen meervallen tussen de 60 cm en de 120 cm. Voor deze visserij volstaat een stevige spinhengel, 35/00 nylon lijn en een goede werpmolen in het model 4000. Toch zijn er een aantal visvijvers die ook een aantal ‘specimen’ vijvers hebben. Daar zwemmen de echt grotere meervallen. Voor deze formaten heb je wel ander materiaal nodig. Denk hier aan specifieke meervalhengels, dikke grote stevige karper of meerval molens, met een dikke nylon lijn. Van minimaal 0.50 mm.
Welk aas gebruik je? En wat eet een meerval (naast wormen)?
Meerval is een echte veelvraat. Een meerval kan je dan ook op veel verschillende soorten aas en manieren vangen. Toch zijn er een aantal aassoorten die er ver bovenuit springen.
Pellets
Pellets zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en smaken. Ook zijn pellets in verschillende diameters te krijgen van 2 t/m 30 mm aan toe. Voor de meerval zijn de grotere formaten perfect. Veelal de meeste meervallen in visvijvers zijn groot gebracht en gevoerd met pellets in de kwekerijen. Het is dus ook niet voor niets dat dit aasje vaak één van de meest succesvolle aassoorten zijn. Veel vissers voeren wel met pellets, maar vissen er niet mee. Doe je voordeel er dus mee! Let op, niet alle pellets zijn op sommige vijvers toegestaan. Lees hiervoor dus altijd het reglement van de desbetreffende visvijver.
Doodaas
Voor meerval kan je veel soorten doodaas gebruiken. In Europa wordt er veel gebruik gemaakt door levende aasvis onder een soort boeiensysteem. Vaak worden hier kleinere karpers, grote zeelten of paling gebruikt. Door de huidige wetgeving in Nederland is het niet toegestaan om met levende aasvissen te vissen, enkel met doodaas. De grootte van het doodaas voor aan de haak is afhankelijk van wat voor een type visvijver je gaat vissen.
Pas de grootte van je aasvis daarop aan. Op de zogenaamde avonturenvijvers met wat kleinere meervallen volstaan kleine blankvoorns prima. Voorns tussen de 5 en de 10 cm doen het altijd. Wil je wat gerichter vissen op de grotere exemplaren, dus op de ‘specimen’ vijvers, kan je beter een grote dode voorn of forel gebruiken. Dat lijkt misschien groot, maar een grote meerval heeft daar geen enkele moeite mee.
Wormen
Wormen zijn misschien wel het allerbeste aas wat er te krijgen is. Het voordeel van wormen is dat je deze overal wel kunt halen of kan zoeken. Wormen heb je in verschillende soorten en grootte. Dauwpieren zijn hele grote dikke wormen die een aparte geur bij zich dragen. Favoriet bij de meerval. Deze pieren kan je vaak bij de desbetreffende visvijver of bij de lokale hengelsportzaak aanschaffen. Van deze wormen kan je er vaak niet genoeg op de haak doen.
Dit is omdat je dan je haak helemaal camoufleert en je een mooie dikke bal krijgt die alle kanten op gaat. Tip: Combineer deze wormen eens bij je pellet of bij de aasvis.
Kunstaas
Wat vaak ook een succesvolle aanpak kan zijn is het vissen met kunstaas. Dan met name zacht kunstaas in de vorm van ‘grote’ shad of twisters. Ook pluggen met een luide ratel doen het vaak goed. Zorg er wel voor dat je geen staal (!) onderlijntje gebruikt. Meerval kan deze waarnemen en dus zal je hierdoor bijna geen aanbeten krijgen. Een dikke nylon of fluorcarbon onderlijn is veel beter. Let wel goed op de reglementen van de desbetreffende visvijver.
Vaak mag je kunstaas niet voorzien zijn van dreggen en weerhaken zoals ze vaak verkocht worden. Deze dienen dus aangepast te worden.
Meerval lokken met geluid?
De meerval heeft een uitermate goed gehoor, waardoor je deze vissen goed kunt triggeren door geluid. In het open water gebruik je veelal kwakhout. Met deze soort van stok sla je op het water en daar komt de meerval vaak op af.
Op visvijvers doe je dit door het geluid van het vallen van een grote dobber of van het ingooien van pellets. Of door het gebruik van pluggen met een luide ratel.
Aanbeet, aanslag en dril
Zodra er een aanbeet komt, wacht je even tot je weerstand voelt. Soms gebeurd dit zo zacht dat je het nauwelijks merkt. Houd de hengel daarom ook goed vast, net onder de molen bij de blank. Voel je dat er wat gebeurd dat is daar het moment dat de meerval je aas pakt en er vaak mee wegzwemt. Dan pas sla je de hengel aan.
De drill is overigens vaak wel spectaculair te noemen.
Deze sterke vis zwemt weg en je zult de strijd moeten aangaan. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de grote van de meerval. Bijzonder is ook dat de meerval ook achteruit kan zwemmen tijdens de dril of als je hem wil landen in je landingsnet.
Onthaken, en heb je daarbij handschoenen nodig?
Zorg altijd ervoor voordat je gaat vissen dat je de spullen klaar hebt liggen voor gebruik. Zorg dat je net in de buurt ligt, maar ook je onthaakmat of cradle gereed staat.
Voor het onthaken is het een must om handschoenen te gebruiken. De meerval heeft een zeer ruwe bek met kleine ‘schuurpapier’ tandjes, zonder handschoenen is de kans groot dat je je hand ophaalt.
Behandel vissen altijd met respect. Til deze nooit hoog van de grond, maar houd deze laag, bij voorkeur gehurkt, boven de mat of cradle vast. Zet deze rustig terug in de vijver. Zodat hij kan bijkomen.
Kan je alleen vissen op meerval? Of zijn er meerdere mensen bij nodig?
Op de zogenaamde avonturenvijvers zwemmen veelal wat kleinere meervallen. Hier kun je prima alleen op vissen en makkelijk bij een mat of cradle onthaken en terugzetten in het water. Voor de grotere meervallen is het nodig om met z’n tweeën te vissen. Ten eerste voor het goed onthaken en ten tweede voor het vasthouden en terugzetten in het water.
In welk seizoen kun je vissen op meerval?
Meerval is het gehele jaar te vangen afhankelijk van het watertype (open water of een visvijver). Meerval is wel een vis die een grote voorkeur heeft aan warmer water en zal dan ook een stuk actiever zijn.
Winter
In de winter zal de meerval een stuk passiever zijn dan in de overige jaargetijden. Enkel vaak op diepere wateren, kun je de meerval nog goed vangen. Vaak liggen deze dan met meerdere vissen op half water. Ook in diepere stukken van het water is het dan nog mogelijk om succes te hebben. Zeker op de momenten dat het zonnetje schijnt, willen de meervallen op ondieper water ook nog actie vertonen.
Voorjaar
In het voorjaar zal de meerval langzaam uit zijn wintermodus komen. Naarmate het watertemperaturen oplopen, zal de meerval veel actiever worden. In deze periode eten de meervallen zich vaak helemaal rond, omdat ze richting de paai gaan. In deze periode kan er op vrij ondiep water vaak goede successen behaald worden. Vaak wormen en aasvis zijn goede aassoorten.
Zomer
De zomer is misschien wel de beste periode om veel meerval te vangen. De vissen zijn super actief en kun je ze vaak op allerlei manieren vangen. Op de bodem tot het oppervlakte. Zelfs op heel ondiep water is de meerval te vinden. Je kunt met een kunstaas actief op deze vissoort vissen. Ook vette pellets doen het dan goed. Dit omdat de visolie vanuit deze pellets dan een sterk geurspoor door het water afgeven.
Herfst
In de herfst gaan de meervallen langzaam weer in de wintermodus. Je zult dus vaak zien dat de meervallen langzaam weer vertrekken naar de diepere gedeeltes van het water en zich weer goed vol eten. Vaak de wat statische visserijen zijn dan ook succesvol. Een grote dode aasvis onder een dobber, of een dikke tros met pieren. Vaak als je ze hebt gevonden in deze periode zul je op die plek er vaak wel meerdere vinden.
Meerval vissen in het buitenland
Spanje staat bekend om de plek voor het meervalvissen in Europa. Met name de rivier de Ebro in is een waar walhalla voor de serieuze meervalvisser. Daar kun je de grote exemplaren vangen. Maar ook op de rivier de Po in Italië of Frankrijk (Saone en Rhône) en het gebied rond de Kaspische zee. Er zijn tegenwoordig veel meerval vakantiereizen te vinden op het internet.
Meerval vissen in open water in Nederland
In Nederland worden tegenwoordig ook regelmatig enorme vissen gevangen. Vissen meer dan 2.00 meter zijn geen zeldzaamheid meer. Op de grote rivieren, zoals de Rijn en de Maas. Maar ook op voormalige zandwinputten die in verbinding staan met open water zijn perfecte spots.
Meervalvissen in de grootste vijver van Nederland
Wist je dat er zelfs visparken zijn, die speciale ‘specimen’ vijvers hebben, waar kapitale vissen rondzwemmen tot zeker 2.20 m. Kijk maar eens bij:
- Monster creek: Voor de ervaren visser die records wil breken
- Catfish creek: Visvijver vol meervallen
- Avonturenvijvers: Kleinere visvijvers met o.a. Europese meervallen
Je hoeft voor deze vissen dus zeker niet meer naar het buitenland. Wil je kijken of deze visserij wat voor jou is en niet teveel wilt investeren in een goede uitrusting? Vaak zijn er op dit soort visvijvers, goede materialen te huur voor niet al te veel geld en met een aannemelijke kans op zo’n monstervis!