Karpervissen in een karpervijver? Met deze tips vang je mooie karpers

Leestijd: 7 minuten

Meer weten over karpervissen? Deze blog is voor de beginnende en gevorderde karpervisser die meer willen weten over het succesvol karpervissen in een visvijver of betaalwater.

Vissen in een visvijver is een totaal andere ervaring dan karpervissen aan een meer of kanaal. Het grote voordeel van een visvijver is dat je zeker weet dat er veel en mooie karpers zwemmen. In buitenwater is karpervissen lang niet altijd even makkelijk. Met de tips en info uit deze blog wordt karpervissen leuk voor iedereen!

Hoe begin je met karpervissen?

Beginnend of gevorderd? In beide gevallen geldt dat er altijd enthousiaste karpervissers zijn die je willen helpen:

  • Bij betaalwater of een karpervijver kun je vaak de hengelbenodigdheden huren. Zo kun je direct aan de slag.
  • Wil je met eigen materiaal aan de slag, laat je dan adviseren door de lokale hengelsportwinkel of in de shop bij de visvijver. Elk type water vraagt een andere aanpak en vergt ander materiaal. Verder op in deze blog vertellen we hier meer over.

Karpervissen in betaalwater of open water

De karper is een zoetwatervis en is in Nederland vrijwel overal te vinden. Karpers zijn geweldig mooie dieren in allerlei varianten die ook nog eens oersterk en slim zijn. Ze kunnen groot en zwaar worden. Daarnaast kun je verschillende tactieken gebruiken om op deze vissoort vissen. Niet voor niets is het karpervissen zeer populair.

De meeste karpervissers tref je aan bij het open water. Voor velen de ultieme beleving; ruimte, tijd doorbrengen in de natuur of nachtvissen. Maar, karpervissen in open water betekent over het algemeen ook: veel visuren maken en niets vangen.


Voor de recreant is dit minder interessant. Als recreant is een betaalwater of zogeheten karpervijver aantrekkelijker. Op deze plekken zijn vijvers specifiek ingericht op de karper en zijn er meerdere soorten karpers uitgezet. Als visser heb je dus de kans om meerdere soorten karpers te vangen. Toch is vissen in deze type wateren niet per definitie makkelijk, karpers hebben ook hier aangepast gedrag geleerd. De kunst is om de karper te lokken met geschikt aas.


Voor beginners is het vissen in een karpervijver een laagdrempelige manier om kennis te maken met het karpervissen. In open water is de kans zeer klein op succes op een goede vangst, omdat je daar veel ervaring voor moet hebben en het juiste visgerei nodig hebt. Visgerei voor karpervissen is duur in aanschaf.
Bij het vissen in een visvijver op karper heb je in drie type wateren:

  • Commercial vissen – dit zijn wat kleinere vijvers, met een groot bestand aan kleinere karpers, kruiskarper (ook wel F1 genoemd) en zeelt.
  • Run wateren – in deze vijvers of plassen zit een groot bestand met gemiddeld grote karpers met enkele uitschieters.
  • Specimen wateren – dit zijn wateren met een klein bestand aan vis. De vissen die je er kunt vangen zijn groot.

Is karpervissen leuk voor kinderen?

Ja! Visvijvers zijn ook uitermate geschikt als uitje met je kind, neefje of nichtje. Maak kinderen op jonge leeftijd enthousiast over het karpervissen en leer ze de juiste technieken aan. Daarnaast geeft het ondergaan van het pendobbertje, het kromtrekken van de top van je hengel of het schreeuwende geluid van je beetmelder een enorme kick. Karpervissen is dus zeker een geschikt uitje met kinderen.

Wat kenmerkt karper als vis?

De karper heeft een onderstandige bek en haalt zijn voedsel voornamelijk van de bodem. Het is een bodemwroeter. Toch is de karper op verschillende manier te triggeren. Dit komt mede door de hengeldruk. Karperachtigen zijn slimme vissen en passen zich snel aan. Vaak zie je in drukke visvijvers dat de karpers hun voedsel juist van half water weghalen in plaats van de bodem. Dit omdat ze dat voedsel als ‘veilig’ beschouwen, alvorens het op de bodem ligt. De karper is daarnaast ook een sterke vis. Heb je eenmaal een karper aan de haak, dan heb je niet zomaar de strijd gewonnen. De karper heeft een groot uithoudingsvermogen. Een lange run hoort hier dan ook vaak bij. Al met al een uitdagende vis om te vangen.

Soorten karpers

Je hebt veel soorten karpers. De schubkarper en spiegelkarper kom je het voornaamste tegen. Daarnaast zijn er nog allerlei tussenvarianten, zoals de rijenkarper of lederkarper. In verschillende visvijvers zijn ook graskarpers, zilverkarpers en de black carps te vinden. Deze laten zich wat minder snel zien.

Wat heb ik nodig om te karpervissen?

Wat heb je nodig om te vissen in commercial vijvers, runwateren en specimen wateren? En wat heb je nodig voor de specifieke visserij? Daar gaan we hieronder verder op in.

Als basis heb je nodig:

  • Een karperhengel met een stevige molen;
  • Nylon lijnen (verplicht op visvijvers, vanwege de rek in de lijn). Bekijk het reglement van de vijver voor de regels en de lijndikte;
  • Karperschepnet van zacht materiaal;
  • Onthaakmat of onthaakcradle om de vis op te leggen na de vangst, zodat hij niet beschadigt.

Hieronder gaan we in op de aanvullende materialen voor de specifieke visserijen.

Commercial vijvers

  • Method feeder
    Het methodvissen is een manier van vissen op ‘kleine’ karper. Deze methode wordt steeds populairder. Het methodvissen is eigenlijk een soort hybride visserij tussen het karpervissen en het feedervissen. Zoals veel technieken binnen de hengelsport komt deze visserij ook uit Engeland. Een relatief simpele visserij, waarbij je weinig nodig hebt.
    Een methodfeeder is een soort open voerkorf, waarbij je geweekte pellets of speciaal grondvoer op de ‘korf’ drukt door middel van een zogenaamde mould. De voerkorf is vaak in combinatie met een kort onderlijntje van een centimeter of 10 à 15. Dit onderlijntje is voorzien van een zogenaamde hair, waarop het aas wordt bevestigd. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van mini boilies of pellets met een gat. De meest populair maten zijn 8,10 of 12mm en zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

Dit soort aas is bij de betere hengelsportwinkel te krijgen of bij de desbetreffende visvijver.

Let op: Meestal gelden op visvijvers speciale regels voor het voeren van pellets. Controleer daarom altijd van tevoren het reglement.

  • Pellet waggler
    Het vissen met de pelletwaggler is een relatief nieuwe methode, maar is zeer actief en spannend! De pelletwaggler is eigenlijk een dobber die voorgelood is, waardoor je geen lood meer op je lijn nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je haakaas (een pellet) heel natuurlijk afzinkt. Zeker op druk bevist water worden deze pellets op half water zonder argwaan naar binnen gezogen.

De grote truc bij deze visserij is het zeer consequent voeren van pellets. De karper op deze visvijvers herkent het geluid vaak van de gevoerde pellets. Blijf je dit zeer regelmatig herhalen, dan ligt de vis al op half water, tot net onder de oppervlakte op het voer te wachten. Heb je binnen enkele minuten geen beet gehad, draai de hengel binnen en gooi hem weer opnieuw uit. Vaak volgt de aanbeet namelijk direct naar het ingooien.

Pelletwagler montage
  • Vaste stok
    Bij de vaste stok wordt er vaak gedacht aan het ouderwets vissen op kleine witvis of brasem. Maar wist je dat je met deze manier van vissen (mits het materiaal aangepast is) ook karpers kunt vangen? Het wedstrijdvissen op visvijvers wordt grotendeels gedaan met de vaste stok! Vaak langere hengels, waarbij een dik top elastiek en een aangepast tuigje volstaan. Wil je hiermee aan de slag, laat je dan vooraf adviseren bij de lokale hengelsportwinkelier of bij de desbetreffende visvijver.
Karpervissen met vaste stok

Runwateren:

Carp Creek bij Toms Creek is bijvoorbeeld een runwater.

  • Safety systeem (loodsysteem)
    Misschien wel de meest beoefende techniek voor het vissen op karper: een safetysysteem. Deze Engelse term betekent: visveilig loodsysteem. Bij dit systeem is het de bedoeling dat na lijnbreuk de vis alleen nog maar met de onderlijn kan blijven zitten en zo niet de hele montage meeneemt. Deze ‘statische’ manier van vissen, is wat meer gericht op de grotere karpers.

Vaak wordt er een centimeter of 40 aan tube op de hoofdlijn geschoven, gevolgd door een loodclip en een rubber die het lood opsluit. Gevolgd door de zogenaamde hair rig (onderlijn). Wanneer de karper het aas opneemt, zal hij in luttele seconden geprikt worden door het werpgewicht, waardoor aanslaan in theorie niet meer nodig is. Lees wel eerst het reglement van de desbetreffende visvijver waar jij aan de slag wilt gaan. Dit met betrekking tot het materiaalgebruik.

  • Method systeem
    Dit systeem hebben we hierboven al beschreven, ook op runwateren kan dit een zeer effectieve methode zijn om veel vissen te vangen. Mits, je de montage wat aanpast. Let bijvoorbeeld op het gebruik van grotere haken, dikkere lijnen en zwaardere methods!

Zeker op wateren waar veel wordt gevist met het loodsysteem kan het methodsysteem bijzonder dressuur doorbrekend zijn. Dit komt omdat het fijne voer, dat op de method wordt gekneed, normaal niet gebruikt kan worden op een loodsysteem.

Methodsysteem
  • Pen
    Misschien wel de meest eenvoudig en oudste manier van vissen, maar niet minder effectief. Een lichte karperhengel, met een 4000 model molen volstaat in 9 van de 10 gevallen. Een 28/00 tot 32/00 nylon lijn, met daaraan een dobbermontage van een 2 tot 3 grams dobber is perfect. Kleine knijploodjes met een enkele karperhaak in de maat 6t/m10 maken het helemaal af.

Vaak wordt deze montage dicht onder de kant aangeboden, waar de ‘statische’ vissers er overheen vissen. Mits het mogelijk is, is het goed om meerdere kleine voerplekjes aan te maken en deze om de beurt af te vissen. Als aas, kun je veel verschillende soorten gebruiken, van zoete blikmais, pellets of wormen tot nat kattenvoer in blik.

Specimen wateren:

  • Safety systeem (loodsysteem)
    Dit systeem is al eerder beschreven, maar in specimen wateren gebruik je wat grover materiaal. Grotere vis betekent grover materiaal. Denk aan zwaardere loodgewichten, iets forsere haken en in sommige gevallen forser aas. Ook zul je op dit soort wateren wat meer geduld moeten hebben dan in de vorige 2 beschreven watertypes. Grote vis kent inmiddels al beter de klappen van de zweep.

Op de wat dun bezette wateren kennen karpers ook minder voedselnijd, waardoor ze minder snel het aas op zich zullen nemen. Kleine aanpassingen zoals de montage camoufleren of veel rust op de stek kan al veel schelen.

Loodsysteem

Welke boilies of ander voer moet ik gebruiken?

De karper wordt ook wel zoetwatervarken genoemd. Dit is natuurlijk niet voor niets, de karper is op gigantisch veel soorten aas te vangen. Van nature eet de karper regenwormen, muggenlarven, kleine schelpjes en andere kleine waterdiertjes. De karpers die op de visvijvers te vinden zijn, zijn bijna allemaal opgekweekt door middel van pellets. Dit is daardoor ook goed aas om mee te voeren en te vissen op de vijvers.

Pellets

Pellets zijn er in veel verschillende soorten, kleuren en smaken. Ook zijn pellets in verschillende diameters te krijgen. Van 2mm voerpellets, voor bijvoorbeeld de methodfeeder tot pellets tot 30mm aan toe. Veel vissoorten worden opgevoed en gevoerd met pellets in de kwekerijen. Het is dus ook niet voor niets dat dit aas vaak één van de meest succesvolle soorten is. Veel vissers voeren wel met pellets, maar vissen er niet mee. Doe daar dus je voordeel mee! Let op: niet alle pellets zijn altijd toegestaan. Lees hiervoor dus altijd het reglement van de desbetreffende visvijver.

Boilies

Boilies zijn eigenlijk een hardgekookte deegballetjes, dit voer is in de jaren 70 in Engeland ontstaan. Sinds die tijd is de boilie in de karperwereld niet meer weg te denken. Het is razend populair vanwege de selectie op grote vis. Boilies zijn verkrijgbaar in verschillende geuren, smaken, kleuren en materialen.
Door de hardheid van boilies kun je ze niet op de haak prikken, zoals andere zachte soorten aas. Een boilie bevestig je door middel van een boilienaald op de zogenaamde rig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pellets, kun je boilies veel langer aan de hair houden, omdat het lang duurt voordat deze oplossen.

Pop-ups

Hetzelfde als een boilie, alleen de drijvende variant. Vaak is de uitgevoerd in de meest felle kleuren. Een karper is van nature een nieuwsgierig, de pop-up is een goede aandachtstrekker. Voordat de karper het weet, is hij daardoor gehaakt. Pop-ups zijn goed te combineren met normale boilies. Door de drijvende eigenschap van de pop-up, wordt de normale boilie lichter. Zo is deze dus makkelijker naar binnen te krijgen.

Partikels

Je hebt ze in allerlei varianten. De bekendste partikels is maïs. Karpers zijn dol op maïs. Maar ook hennep en kikkererwten zijn ook populair. Goedkoop aas, dat er zeker in gaat bij de karper. Vaak kun je deze producten gewoon bij de supermarkt uit blik kopen voor een paar cent. Voor de grootverbruikers kun je beter bij de Boerenbond terecht.

Boilies, pellets, popup

Hoe verschilt vissen op karper per seizoen? En welk seizoen is het beste?

De karper is een vis die je het best van het voorjaar tot het najaar kunt vangen. Natuurlijk kun je de karper ook in de winter vangen, alleen eten de karpers dan een stuk minder vanwege de koude watertemperaturen.

Voorjaar

Het water wordt langzaam warmer en de karpers beginnen te zwemmen. Om hun reserves aan te vullen en zich klaar te maken voor de paartijd, eten ze graag een hapje extra. Ook nu is het belangrijk om nog niet te veel te voeren. Kleine beetjes met regelmaat is beter. Net voor de paai of na de paai zijn de beste voermomenten in deze periode. Voer in de ondiepere hoeken van het water of nabij waterplanten.

Zomer

In de zomer zijn karpers volop aan het azen. In deze periode hoef je dus ook niet bang te zijn dat je te veel voert op dichtbezette wateren. Aassoorten zoals vette pellets en boilies werken goed. Dit komt doordat de visolie die in pellets en sommige boilies verwerkt is door alle waterkolommen gaat. Als de vis dit merkt, zal het ook niet lang duren voordat ze de kop naar beneden doet om te azen. In de zomer kun je karpers op allerlei manieren vangen, zowel aan het oppervlak, half water als op de bodem.

Najaar

Nu het water weer langzaam begint af te koelen, gaat de vis zich vol eten om ervoor te zorgen dat ze goed dik en gezond de winter in gaan. Ook nu zul je de karpers op het diepere gedeelte van het water vinden en kun je ze nog best wat voer voorschotelen. Hoe later in het jaar, hoe minder ze zullen eten.

Vaak zijn de karpers in dit jaargetijde op hun zwaarst. In dit jaargetijde kun je het best vissen met boilies en ‘onopvallend’ aas. Dit omdat de karpers, zeker op druk beviste wateren, al het hele jaar, alle kleuren hebben gezien. Een enkele boilie of pellet uit de zak, zal dus beter gaan dan een felgekleurd haakaas. Doe hier je voordeel mee.

Winter

In de winter doet de karper niet veel meer. Vaak liggen ze in groepen passief op de bodem op de diepere stukken van het water of onder obstakels. Wil je toch kans maken, dan is het zoeken naar de vis. Wanneer je ze eenmaal hebt gevonden, volstaat een enkele pop-up in een felle kleur het best. Dit willen ze nog goed grijpen vanwege hun nieuwsgierigheid. Tip voor de winter: voer niets tot weinig bij!

Winterkarper

Tips van bekende karpervissers

Karpervissen op open water met Daniel

Karpervissen met 4-voudig wereldkampioen Anja Groot

Karpervissen met de method feeder met Gijs Nederhof

Karpervissen op een druk bevist betaalwater

Karpervissen in Frankrijk

Frankrijk is het beloofde land voor de karpervisser. Door het warme weer en het vele water van goede kwaliteit groeit de karper in Frankrijk erg goed en is het er heerlijk vissen.
In Frankrijk is bijvoorbeeld het stuwmeer Lac de Maury een zeer populaire plek onder de karpervissers. Dit is een openbaar water, waar je grote karpers van zelfs 60 pond kunt vangen!
Frankrijk heeft meerdere toffe plek met openbaar water. Van Noord-Frankrijk tot aan Zuid-Frankrijk. Daarnaast staat Frankrijk ook bekend om de betaalwateren. Je hebt wateren waar je meerdere dagen kunt verblijven. Waar je met je karpertent of zelf met een huisje aan het water staat. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op www.thecarpspecialist.nl of op www.visvakanties.nl.

Karpervissen in Nederland

In Nederland kun je de karper overal vinden. Op kanalen en rivieren, meren, grachten en visvijvers. Ben je een beginner en wil je meer weten over het karpervissen en waar je het beste kunt vissen in het buitenwater? Zoek dan de lokale hengelsportwinkel of hengelsportvereniging op. Zij kennen de plekken waar je goed kunt vissen en kunnen je op weg helpen. Op internet kun je onder de term karpervijver, commercial of betaalwater ook meer vinden over de verschillende type visvijvers in Nederland.

We hopen dat we je door deze blog meer hebben geleerd over de toffe wereld van het karpervissen. Deze prachtige, sterke en slimme vis blijft fascineren. Hopelijk hebben we je ook geënthousiasmeerd om het eens te gaan proberen op een karpervijver.

Toms Creek heeft twee type karpervijvers:

Met bovenstaande tips kan het niet anders dan dat je vast een mooie vissessie met mooie karpers op de kant gaat beleven!

Ontdek meer bij Toms Creek